Представяме Ви последната ни подборка от тенденциите в графичния дизайн през тази година.

 

Ако сте пропуснали да прочетете първата част на статията ни, вижте тук.

Ако сте пропуснали да прочетете втората част на статията ни, вижте тук.

Пънкът не е мъртъв

Пънкът е бунтарска контракултура с корени още в движението на дадаистите от 20-те години на миналия век. Макар оттогава да продължава да си се развива в периферията на обществата, през 2023 г. започва да привлича погледите на все повече хора като отдушник на масовото недоволство срещу официалните системи и неспособността им да се справят с редица икономически, социални и климатични предизвикателства. От естетическа гледна точка пънкът обикновено се характеризира с техники за „направи си сам“ като надраскани, а не внимателно изписани букви, разнообразни изрезки, несъвместими един с друг шрифтове и хаотични колажи. Пънк дизайнът се отвращава от лукса и отхвърля благоприличието. Не се страхува да бъде неподреден, защото отразява живота и потребителите харесват искреността и смелостта му.

Пънк стил в графичния дизайн

Утилитарен дизайн

Утилитарният дизайн е свързан с функционалността. Тази тенденция в дизайна e повлияна от преминаването към един все по-дигитален свят. Тъй като голяма част от живота ни протича онлайн, става все по-важно уебсайтовете и приложенията да бъдат лесни за използване и навигиране. Чрез утилитарен дизайн, който се отървава от всички ненужни елементи, можете да опростите потребителското изживяване. Ключовите думи тук са минимализъм, лесна навигация и разбираемо съдържание.

Ако заложите на утилитарен дизайн, можете да сте сигурни, че той веднага ще ви придаде известна тежест и ще внуши доверие в качествата ви. Хората лесно могат да разпознаят елементите му, тъй като те са използвани в превозни средства, инструменти и ръководства за употреба. Донякъде напомня на скюморфизма (skewmorphism), защото поставя продукта в различна среда, но като използва същите елементи.

Утилитарен дизайн снимка

Флат дизайн

Флат дизайнът (превод от английски плосък) предполага да се придържате към опростяване на нещата чрез прави линии, баланс на композицията и ясно послание. Може да се използват минимално количество сенки, градиенти и 3D ефекти. Флат дизайнът е особено популярен в технологичната индустрия, тъй като позволява на преден план да изпъкнат рационалното и ефективното.

Що се отнася до дизайн на уебсайтове, например, когато в тях има заложени минимум дизайнерски елементи, те могат да се зареждат по-бързо и да се преоразмеряват лесно – без загуба на качество на екрани с висока разделителна способност. Ако говорим за илюстрации или дизайн на герои, благодарение на флат дизайна анатомичните правила могат да бъдат смело нарушени за сметка на сенки, малки детайли или други допълнителни ефекти, които придават дълбочина.

Флат дизайн

Флат дизайнът тази година е повлиян от цветовите тенденции от 70-те години, когато властват ярките и наситени тонове, между които обаче има синхрон. Запазена марка на флат дизайна е тънкият черен контур, който отделя елементите един от друг. Типографията също е част от цялостната художествена композиция. Преобладават обемисти, заоблени букви, често подчертани от дебела граница с 3D ефект, на чийто фон да изпъкнат.

Класически серинни шрифтове

Класически серифни шрифтове

Серифните шрифтове, които са създадени през XV век, са на мода през 2023 г. Винтидж тесните серифни шрифтове привличат дизайнерите с внушаващата си величие височина и с деликатната си липса на обем. Голяма част от тях съдържат и дребни елементи като наклонени букви, низходящи контури, декоративни ченгелчета и др. Това насища дизайна с усещането за класа и класика, като същевременно изненадва с елегантни нотки на индивидуалност.

Серифните шрифтове се използват най-често за вестници и книги, но в момента виждаме употребата им и в концепции за лого, раздвижени имиджи за публикации в социалните медии, модерни уебсайтове и публикации в блогове, както и в опаковки на продукти, тъй като се четат лесно.

Природа снимка

Назад към природата

Много графични дизайнери и тази година черпят идеите си от природата и нейните изумителни естествени елементи. Някои я изобразяват буквално, а други залагат на стилизации с приглушени землисти тонове, естествени материали, текстури и форми. Строгите геометрични форми с ъгли са забравени. Заместват ги меките и заоблени линии и особено асиметрични форми за графични контейнери. Дизайните, вдъхновени от природата, внушават спокойствие, вътрешен мир и хармония и по този начин способстват за балансиране на сетивата ни. Тази тенденция е в унисон с модерната тема за устойчивото развитие и е подходяща и за био продукти и фирми, които се грижат за планетата. Дори тук обаче можем да открием измислена и въображаема реалност в лицето на елементи в ярки цветове и дори обемисти 3D букви.

Смел минимализъм

Смелият минимализъм е стил в индустриалния дизайн, характеризиращ се с изчистени, опростени линии и форми. Фокусът е върху функционалността за сметка на декоративните елементи. Ако следвате минимализма, ще заложите или на това да сведете всичко до най-важното, или на това да изберете един-единствен централен елемент, за да привлечете визуално интереса. В графичния дизайн често се използват индустриални елементи като малки икони като открояващ се елемент или за добавяне на допълнителна дълбочина. Обикновено шрифтът е сред водещите елементи. Качествените шрифтове, обликът на буквите и формите допринасят за цялостния ефект.

Минимализъм

Dark Mode

Тъмният режим, който все повече се задава като стандартен, набира популярност. Той подобрява контраста, четимостта и възможността за работа с широка гама от по-фини цветове. За тези, които намират белия фон вече за скучен, тъмните режими предлагат добро разнообразие. И то не само в телефона!

През 2023 г. наблюдаваме разнообразие от тенденции в графичния дизайн. Като инструмент в комуникацията с най-разнообразен кръг от потребители, графичният дизайн и през тази година може да предложи оригинален, уникален и печеливш подход към всяка целева група, независимо от това дали ще заложи на нещо добре познато или ще предизвика със смели иновации.

тъмният режим

НАДГРАДЕТЕ ДИГИТАЛНИЯ МАРКЕТИНГ НА ВАШИЯ БИЗНЕС