ТВ и интернет

Видео рекламата в интернет

Netinfo, Gemius и Nielsen Admosphere обединяват усилия, за да измерват по-точно потребителите в традиционните и дигиталните медии.

SimCross методологията позволява измерване на съвместни рекламни кампании в телевизия и интернет и е резултат от промяната в медийната среда, където все повече потребители се информират за брандовете успоредно на няколко устройства.

Предоставените данни за медийния пазар и поведението на потребителите категорично доказват, че специалистите по медия-планиране ще срещат все повече предизвикателства с традиционните методи да измерват точно целевите аудитории, до които са таргетирани кампаниите, и да засекат колко са точките, чрез които посланията са стигнали до хората.

Младите и образованите гледат все по-малко телевизия

По данни на Nielsen Admosphere 3.54 часа на ден отделя средностатистическият потребител, за да гледа телевизия.

Тенденцията е младите все повече да спират да гледат телевизия. Потребителското им поведение по отношение на гледането на филми е доста по-различно и минава основно през онлайн канали като Bing, Netflix, различни стрийминги и т.н.

Интересен е и фактът, че колкото по-висок е социалният статус на потребителя, толкова по-малко време отделя той, за да гледа телевизия. Разликата във времето отделено за гледане на телевизия между най-богатите е най-бедните е около 50 %.

Хората все повече гледат ТВ през онлайн платформи

Изследванията показват още, че 44 % от европейските потребители, гледат телевизия чрез кабелен оператор, 21 % от сателит. Интересното е, че се увеличава делът на тези, които ползват онлайн платформи и в момента техния процент е 11, като тенденцията е все повече потребители да гледат видео съдържание през онлайн платформи. Само за сравнение в Северна Америка този процент е 35%.

Какво означава това за рекламодателите?

Оптимизацията на медийните бюджети е сред основните предизвикателства пред съвременните маркетинг мениджъри. Основен фактор в този процес е правилното таргегиране на аудиториите и изборът на канали. Комбинацията от традиционни и дигитални медии работи успешно, ако е планирана прецизно и може да отговори на въпроси за потребителското поведение. Предвид факта, че днес потребителите ползват видео съдържание от интернет, телевизия, приложения, външна реклама и т.н., обобщаването и засичането на информацията в различните канали дава възможност за чувствителни оптимизации на бюджета и по-висока ефективност на кампаниите.

Към настоящият момент съществуващите модели на отчитане на данните не дават възможност да бъдат правени крос метрики между ТВ и интернет, предвид факта, че ТВ се измерва в рейтинги, а интернет в импресии или гледания. В тази връзка новата идеология ATAWAD – по всяко време, навсякъде, на всяко устройство дава възможност да се прави засечка между поведението на съответния потребител. Така SimCross моделът се обръща към обхвата на потребителите и времето, което са прекарали с бранда в различни среди. Посредством представената платформа за крос метрики рекламодателите ще могат да имат по-добра преценка за ефективността на медия планирането.

От Nielsen Admosphere споделят, че метриката е подходяща не само за видео, но и за други рекламни формати в интернет (банери, native ads и т.н.). Метриката може да бъде използвана за по-детайлни анализи за покупателна способност и анализиране на поведението. Брандовете могат да се самообучават от миналите им кампании и по този начин да разпределят бюджетите си по-прецизно при следващи планирания като достигат по-голям обхват или/и повече присъствие.

Стойността на едно изследване е 250 евро.